In your dreams

Forestill deg at du hele ditt liv har drømt om å bli brannmann. Helt siden du fikk din første bil-pekebok har du sett på brannbiler som fantastiske biler, og brannmenn som dine største helter. Du kan Brannmann Sam – serien utenat og Brannmann Sam – sangen baklengs, og i lekekassen ligger det en miniatyrutgave av Brannmann Sam sin bil. Etter hvert som du vokser opp har du fulgt med på alle serier om brannmenns liv, og du har kjøpt alle filmene som finnes om brannhelter som redder ut både dyr og mennesker fra brennende hus. Drømmene dine handler stort sett om deg selv som den nye brannhelten – helten alle jenter vil ha. Det er ingen tvil om hva du ønsker å bli. Du søker deg inn på “brannskolen” og går ut i fra skolen med toppkarakterer. Du er den fødte brannmannen. Og såbegynner du å søke på jobber som brannmann. Du sender først ut en søknad, deretter en annen. Du sender tre, ti, ja nesten femti søknader på jobber som brannmann. Hele tiden får du svar at “vi ringer deg” – noe de derimot aldri gjør. Du går på kurs for å skrive bedre søknader og cv, intervjuteknikker, ja du gjør det meste for å være en attraktiv søker, men det er nytteløst. Drømmen om å jobbe som brannmann er tapt.

Forestill deg at du fødes som palestiner i en palestinsk flyktningleir i Libanon. Du vokser opp som et vanlig barn, tror du, helt til du en dag står med papirer fra et universitet, men nektet jobb. Grunn: du er palestiner. “Wrong color” ville man ha sagt i USA for seksti år siden, “wrong identity” sier man her i Libanon.

Å møte unge mennesker som er fratatt en valgfri fremtid, får meg til å tenke. Å møte unge mennesker som er fratatt sin frihet og rett til å leve, får meg til å gruble. Det er ikke alle som har den samme friheten som meg til å velge. Det er stort skritt tilbake for menneskeheten.

Advertisements

4 Comments (+add yours?)

 1. Geir Johan
  Feb 12, 2011 @ 19:07:01

  Forstår at det gjør inntrykk. Vi er tross alt heldige her hos oss.

  Reply

 2. Ann Elin Aabrekk Lie
  Feb 15, 2011 @ 21:07:53

  Salam habibi! Høryrest ut som de opplever mykje spennande i Libanon, veldig interessant å lese! Og om eg ikkje har sagt det før, seier eg det no: For ein dyktig skribent du er, Maria! Eg kjøper boka di 🙂

  Reply

 3. Ann Elin Aabrekk Lie
  Feb 19, 2011 @ 19:07:43

  Ja, det hadde vore kjekt å treffast ved grensa! 27.febr. er vi i Qatzrin, det er vel gjerne det nærmaste vi kjem Libanon, så då kan vi jo vinke over til dåkke 😉

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

February 2011
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
%d bloggers like this: