Å finne sin ro

I den senere tid har flere spurt meg “hvor bor dere nå?”, eller “er du hjemme nå?”. Aldri før har slike banale og egentlige enkle spørsmål vært så vanskelige å svare på. Hvor bor jeg? Jo, for tiden i Mandal. Min folkeregistrerte adresse er Mandal, men det betyr jo ikke at det er her jeg er hjemme. Hva er da et hjem og hvor føler man seg hjemme? I forbindelse med slike tanker, ble min oppmerksomhet rettet mot noen sider i boken Profeten (al-nabbi). Ordene gav håp om at et hjem ikke nødvendigvis kun er et sted hvor man samler materielle goder, men heller en plass hvor drømmer skapes og får mulighet til å ta form. Ordene  lyder slik:  

– Bygg i fantasien en hytte i ødemarken før du bygger et hus innenfor bymurene. For også vandreren i deg, den evige fjerne og alene, ønsker et sted å vende hjem til i skumringen. Ditt hus er din større kropp. Det vokser i solskinnet og sover i nattens stillhet; og det er ikke uten drømmer. Drømmer ikke ditt hus? Og forlater det ikke i drømmene byen og drar ut i skogen eller opp på fjellene?

Men dere, barn av det store rom, dere som har uro i deres ro, dere skal hverken bli fanget eller temmet. Deres hus skal ikke være et anker, men en mast. Det skal ikke være en glinsende hinne som skjuler et sår, men et øyelokk som beskytter øyet. Dere skal ikke folde sammen vingene for å komme gjennom dører, og heller ikke bøye hodene så de ikke skal støte i taket, og heller ikke holde pusten av frykt for at veggene skal revne og falle sammen. Dere skal ikke hvile i graver som er bygget av de døde for de levende. Og om de er aldri så praktfulle og strålende, skal ikke deres hus gjemme deres hemmelighet eller være bolig for deres lengsel. For alt det som er uten grenser i dere, bor i himmelens hus, hvis dør er morgentåken og hvis vinduer er nattens sanger og stillhet.

                                                                                                           –  Khalil Gibran

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Marte
    Jan 25, 2011 @ 11:59:46

    Sukk…det var vakre ord!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

January 2011
M T W T F S S
    Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d bloggers like this: